sobota 27. ledna 2018

Mandlový švédský dort krále Oskara

Mandlový švédský dort krále Oskara prý lze koupit v Ikea občerstvení. Já  tady v Ikea byla asi jen dvakrát, ale švédský dort jsem neochutnala, nebyl ani čas navštívit občerstvení. Byla jsem unavená již jen z té spousty lidí, kteří se valili uličkama v Ikea. Takže jsem tehdy nakoupila, co jsem do domku potřebovala a pryč! Proto , když jsem našla recept , řekla jsem si , že ho vyzkouším až bude nějaká příležitost. A ta nyní je...můj známý má zítra narozeniny a já mu udělala mandlový dort.Taky proto se mi recept líbí, že v něm není ani dekagram mouky a já použila místo cukru na oslazení korpusu i krému stevii. Vám ale napíši recept tak, jak má být.

Mandlový švédský dort krále Oskara

Těsto: 200 gr namletých neloupaných mandlí
               5 bílků
           150 gr cukru


Krém: 200 ml šlehačky
           120 gr cukru
              3 lžíce mandlového likéru 
              5 žloutků
           150 gr másla

Na posypání dortu: 100 gr opražených nasekaných mandlí

Nejprve ušleháme do tuha bílky s cukrem a pak přidáme nastrouhané mandle. Na pečící papír si uděláme tužkou kruhy a těsto na kruhy rozetřeme. Pečeme asi dvacet minut v troubě 175 st, pěkně do zhnědnutí. Hlídáme ,aby se korpusy nespálily. Po upečení pláty dáme vychladit na mřížku.

Potom zahřejeme šlehačku a při stálém míchání přidáme nejprve likér a pak 5 žloutků. Zahříváme a mícháme do zhoustnutí. Neměla by se šlehačka vařit, aby se krém nesrazil. Po zhoustnutí přikryjeme krém folií (aby se nevytvořil škraloup) a dáme vychladit. Mezitím si ušleháme máslo s cukrem a po lžících přidáváme žloutkovomandlový krém. Pokud by se krém srazil, stačí rozehřát kousek másla v mikrovlnce a po kapkách přilévat do krému a šlehat až do hladka. To mne naučila kdysi jedna šikovná paní cukrářka od nás z Loun.

Na pláty korpusu navrstvíme krém a na něj opražené mandle. Dort dáme vychladit ! Já jej posypala přes sítko hořkým kakaem. Doufám, že zítra dort překvapí a bude chutnat. Já upekla tři placky a na dort použila dvě a jednu jsem nechala pro sebe. Ochutnala a je vynikající, tak Vám jej mohu doporučit!









Nafotila jsem Vám celý postup. Dort byl rychle hotový a je vhodný i pro celiaky. Nebo s přidáním sladidla přírodního - stevie i pro diabetiky. Já jsem stevií sladila podle chuti. 1 lžička stevie má sladkost jako 4 lžičky cukru.
 
Charlie mne celou dobu sledoval a čekal, zda mi něco neupadne! A neupadlo... dostal vařené kuřecí maso se zeleninou a rýží. 

Přeji Vám všem hezkou neděli a děkuji za komentáře a návštěvu mého blogu !


9 komentářů:

  1. Marcelko tenhle dort s přímo zbožňuji..A jako bezlepka dvakrát 😉...Tak si tak říkám,že jsem si ho dlouho neupekla... Děkuji za připomenutí. Posílám pozdravy a pohlazení Charlimu. Z❤

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko, my jezdíme do Ikey na celodenní výlet, přece jen to máme trochu z ruky a tak oběd a zákusek nesmí chybět a zákusky mám v Ikee moc ráda :-) Dort bych teda mohla zkusit :-) Krásné dny :-))

    OdpovědětVymazat
  3. Marcelko, to je dobrůtka. Posílám pozdrav za moře. M.

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujalo mě, že se dort nepeče v dortové formě, ale volně na plechu a přesto se kulatý tvar těsta udrží. Dort vypadá pěkně, věřím, že si oslavenec pochutná.
    Hezkou neděli Ti přeji
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
  5. Tý jo, to bude kalorická bomba ;-). Ale určitě moc dobrá kalorická bomba. Hned bych si dala...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Marcelko, občas ho peču, jen krém má myslím maličko jiný. Ale dobrota to je, to jo!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Dneska jsem na Vás myslela - jela jsem pro nějaké drobnosti do Ikey a tak jsem si koupila kousek dortu - vynikající, akorát na mě moc sladký - kalorická bomba to je bez diskuse - tak to zkusím sama podle Vašeho receptu , trochu odlehčit.
    Pozdravujte Charlieho
    Zdraím
    Jitka M

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!