Mandlový švédský dort krále Oskara
Těsto: 200 gr namletých neloupaných mandlí
5 bílků
150 gr cukru
Krém: 200 ml šlehačky
120 gr cukru
3 lžíce mandlového likéru
5 žloutků
150 gr másla
Na posypání dortu: 100 gr opražených nasekaných mandlí
Nejprve ušleháme do tuha bílky s cukrem a pak přidáme nastrouhané mandle. Na pečící papír si uděláme tužkou kruhy a těsto na kruhy rozetřeme. Pečeme asi dvacet minut v troubě 175 st, pěkně do zhnědnutí. Hlídáme ,aby se korpusy nespálily. Po upečení pláty dáme vychladit na mřížku.
Potom zahřejeme šlehačku a při stálém míchání přidáme nejprve likér a pak 5 žloutků. Zahříváme a mícháme do zhoustnutí. Neměla by se šlehačka vařit, aby se krém nesrazil. Po zhoustnutí přikryjeme krém folií (aby se nevytvořil škraloup) a dáme vychladit. Mezitím si ušleháme máslo s cukrem a po lžících přidáváme žloutkovomandlový krém. Pokud by se krém srazil, stačí rozehřát kousek másla v mikrovlnce a po kapkách přilévat do krému a šlehat až do hladka. To mne naučila kdysi jedna šikovná paní cukrářka od nás z Loun.
Na pláty korpusu navrstvíme krém a na něj opražené mandle. Dort dáme vychladit ! Já jej posypala přes sítko hořkým kakaem. Doufám, že zítra dort překvapí a bude chutnat. Já upekla tři placky a na dort použila dvě a jednu jsem nechala pro sebe. Ochutnala a je vynikající, tak Vám jej mohu doporučit!
Nafotila jsem Vám celý postup. Dort byl rychle hotový a je vhodný i pro celiaky. Nebo s přidáním sladidla přírodního - stevie i pro diabetiky. Já jsem stevií sladila podle chuti. 1 lžička stevie má sladkost jako 4 lžičky cukru.
Charlie mne celou dobu sledoval a čekal, zda mi něco neupadne! A neupadlo... dostal vařené kuřecí maso se zeleninou a rýží.
Přeji Vám všem hezkou neděli a děkuji za komentáře a návštěvu mého blogu !
Marcelko tenhle dort s přímo zbožňuji..A jako bezlepka dvakrát 😉...Tak si tak říkám,že jsem si ho dlouho neupekla... Děkuji za připomenutí. Posílám pozdravy a pohlazení Charlimu. Z❤
OdpovědětVymazatMarcelko, my jezdíme do Ikey na celodenní výlet, přece jen to máme trochu z ruky a tak oběd a zákusek nesmí chybět a zákusky mám v Ikee moc ráda :-) Dort bych teda mohla zkusit :-) Krásné dny :-))
OdpovědětVymazatMarcelko, to je dobrůtka. Posílám pozdrav za moře. M.
OdpovědětVymazatZaujalo mě, že se dort nepeče v dortové formě, ale volně na plechu a přesto se kulatý tvar těsta udrží. Dort vypadá pěkně, věřím, že si oslavenec pochutná.
OdpovědětVymazatHezkou neděli Ti přeji
Henrieta
Ó, Marci,vypadá mňamózně ;-)
OdpovědětVymazatTý jo, to bude kalorická bomba ;-). Ale určitě moc dobrá kalorická bomba. Hned bych si dala...
OdpovědětVymazatHezký den
Marcelko, občas ho peču, jen krém má myslím maličko jiný. Ale dobrota to je, to jo!
OdpovědětVymazatPosílám pozdravy, Helena
Dneska jsem na Vás myslela - jela jsem pro nějaké drobnosti do Ikey a tak jsem si koupila kousek dortu - vynikající, akorát na mě moc sladký - kalorická bomba to je bez diskuse - tak to zkusím sama podle Vašeho receptu , trochu odlehčit.
OdpovědětVymazatPozdravujte Charlieho
Zdraím
Jitka M
Ten teda je, dala bych si! M.
OdpovědětVymazat