úterý 5. července 2016

Spirála....

Na Pinterestu se mi moc zalíbily bylinkové spirály. Moje přední zahrádka o velikosti 3x6 metrů byla po mém návratu  plná plevele, bodláčí, podmáčená. Tak jsme se s Renatou do toho pustily. Petr nám vždy po práci přivezl kolečko a my dvě pracovaly. Většinou za drobného deště, někdy jsme zdrhaly před řádnou sprchou. Ale dnes jsme zdárně ukončily část práce. UF! Těch koleček, co jsme musely vyvézt k lesu... těch drnů a bodláků, co jsme musely přebrat, hlínu rozdrtit ,vybrat a vydolovat haldy kamenů-opět. 







Takhle jsme pracovaly minulý týden... Počasí nám opravdu nepřálo. Ale my jsme zvyklé ... Sousedky  nás pozorovaly a nechápaly. Otázky  jestli hledáme poklad a podobně, nám pokládaly denně.
Dnes konečně nepršelo, až k večeru, když už jsme končily. Odpoledne jsem byla koupit tři balíky hlíny a v jednu hodinu jsme začaly skládat. Spirálu....
Občas musela jedna nebo druhá pochovat Chlapečka, protože jinak v obýváku pod oknem kníkal.
Spirála v procesu tvoření... byla to fuška. Dospod jsem položila kartony, vyhloubila mini jezírko, aby ptáčci měli kde pít. Pak jsme čekaly, až dovezou hlínu od Bradyho, abychom mohly pokračovat.
V sedm hodin finále... ale bylinky už mi ze semínek asi už nestihnou vyrůst. Nemám s tím žádnou zkušennost, co myslíte? Asi nakoupím nějaké kytky a bylinky budu do spirály sázet až na jaře. Uvidím, musím se jít podívat do Pergoly, kolik stojí sazenice bylinek. Zítra jedu na krev do Navanu, kde je i Aldi, tak třeba nakoupím nějaké rostlinky tam. A vůbec nevím, co s opět udupaným okolím. Možná mulč, drobné kamínky by byly okolo pěkné ale jsou moc drahé. Jedině že bych začala rýt zadní zahradu, tam jich ještě jistě je valník...Mám ze spirály velkou radost a líbí se mi. Jsem vděčná renatě , že ji baví mi pomáhat. Jen mne mrzí, že u nich nic takového tvořit nemůžeme. Ale to je zase jiná kapitola.
Jen si nejsem jistá, jak budu ráno nastupovat do autobusu... kolena a záda mne totiž pěkně bolí. A za tu dobu, co jsme pracovaly ve předu na spirále, záhon na zahradě vzadu je plný plevele. Zahrádka je nikdy nekončící práce. Ale já jsem za ni ráda!

8 komentářů:

  1. Neporadím ale musím tě-vás pochválit, nádhera je to už nyní ! Jsi neskutečná :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem do spirály sazela,už přímo rostlinky;)) Buď odnože,vypestovane anebo koupené...Tak ať se daří :))

    OdpovědětVymazat
  3. Fantastický nápad!
    Ja tiež dávam kupované bylinky do zeme, neviem akým sa u vás bude dariť, myslím, že určite ligurček, petržlen, mäta a medovka, ale pozor posledné dve sa veĺmi rozrastú a všetko prerastú, takže zasadiť osamelo a dobre ohradiť valom kamenia a nechať hodne prázdno okolo:-)
    Oregano a tymián a saturejka mi tiež pekne vydržali a hodne ich dávam do varenia.
    U nás je íľovitá pôda a subtrópy:-) takže levandula tu besnie!pa

    OdpovědětVymazat
  4. ...krásná práce, bylinky vysazuji od zahradníka maličké, většinou jsou to trvalky a stříháním je udržuji aby nepřerůstaly...nevím jestli by to u vás bylo možné, ale malé buxusy a kvetoucí trvalky by nádherně doplnily okolí spirály...zdravím vás moc a přeju hodně radosti ze zahradničení :-)
    jarka

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marcelko, mávám za vodu:-) Sice jste si s Renatkou mákly, ale výsledek stojí za to:-) však si spirálu časem osadíš. Líbí se mi, že myslíš na ptáčky - budou pak i nějaké jejich fotečky? Okolo bych dala kůrový mulč, ale to možná za vodou nemáte. K plotu by se mi líbilo něco zeleného - určitě něco vymyslíš. Když je pod mrakem a třeba trochu mrholí, také mi to nevadí. Musím vymyslet,kam by se nám spirála hodila, chtěla bych ji také- i když maličko jinou. Hezké dny a zítra budu držet palce,určitě u lékaře dobře dopadneš - a od včerejška máme doma rezaté koťátko:-) -ještě nemá jméno, ale on si nějaké časem vybere sám. ahoj Zuzana a hezké léto:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Marcelko, o jste si tedy mákly, ale vypadá perfektně. Bylinky klidně kup v supermarketu (takové ty květináče do kuchyně), vždycky je mám v zimě na okně a pak je přesadím do zahrady a rostou!
    A odpočiň si! Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marcelko, spirála se vám opravdu povedla - nakonec se celá kupa kamení hodila :-)) držím palce při tvém výběru bylinek .. a nebo květinek ♥ Iva

    OdpovědětVymazat
  8. Marcelko, spirála je vážně moc hezká, práce je zúročená. Ať vše hezky roste. Jana

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!