sobota 16. dubna 2016

Od soboty do soboty...

 Rozkvetla...pořád ji pozoruji, kdykoliv si sednu ke stolu. Venku je zima , pořád prší a fičí vítr jak v lednu.
Takhle to vypadalo ráno , minulou sobotu. Vítr, déšt, přes den trošku sluníčka, ale na pár minut a už zase letěly mraky.
 Rybník na zahradě snad letos nemá ani šanci uschnout. V neděli tu byl Petr, v gumákách mi zahradu změřit, abych mohla napsat Aničce, jak velikou zahradu mám. Poradí mi, co s ní. Co vysadit, jak udělat drenáž, atd. Jen kdyby už přestalo konečně to deštivé počasí. Tak ráda už bych začala něco na té zahradě dělat. Ale nejdřív si asi budu muset koupit gumáky!
Kesyna a Chlapeček sice ven jdou, ale nejraději jsou v tomhle počasí se mnou doma v teple. A s plnou miskou jsou nejspokojenější!
V bance jsem dostala dárek. Prasátko na střádání. Naposledy jsem měla v době socializmu, plastové neprůhledné růžové prasátko-kasičku. Tak jsem zvědavá, kolik těch eur se do ní vejde a kdy je tam dám???
Na krbu nová dekorace-svícínek s motýly, večer lítají po zdi, když zapálím svíčku. Koník a anděl, dárky , které za mnou přiletěly od mně  milých....
 Kde jsem já, je on. Leze mi do záběru, chce na klín, stulit se a spát.
 A zkusila jsem aspik, v něm jsou schované šunkové závitky s bramborovým salátem, vařené vejce, okurka, kukuřice. Papriku jsem povařila v nálevu s kapkou oleje, nálev na aspik jsem ochutila octem, solí, cukrem, přidala bobkový list, nové koření a celý pepř. Teprve potom přidala plátky želatiny, předem nabobtnalé. Dva závitky, pro mne, další miska se třema pro Renatu s Petrem a Míšou. Michal to nejedl, nezná to.
Zato Petr s Renčou byli nadšení. Hned si vzpomínaly na Ruské vejce a  aspik v kelímku, kupovaný v Lahůdkách v Praze, odkud oba pocházejí.
Týden utekl jako voda, měla jsem napilno. Přiletěl mi dárek od jedné blogařky, já jí na oplátku slíbila uplést  malinké věci na vnučku, která přijde co nevidět na svět. Dárek a co jsem vše upletla pro mimi, Vám ukážu, až se miminko narodí.
Ve čtvrtek jsem byla v Navanu v nemocnici na CT s ledvinama. Výsledky prý budou za týden. Snad vše bude OK. Doufám, protože na výsledku závisí i to, zda se poletím na svatbu mého syna. Včera mi nějak nebylo dobře, ale přesto jsem na víkend musela upéct něco ke kávě a nebo čaji. I toho pořád piju hodně, protože je sychravo, vlhko a zima a mne čaj zahřeje.

Dva plechy, jeden jako obvykle putoval naproti k sousedům. Mrkvové řezy, s ořechy, posypané mandlemi. Já si ten pro mne rozkrojila a udělala krém z Mascarpone, se lžící moučkového cukru, dvěma lžícemi másla a štávou z jednoho citronu. Navrh jsem rozpustila hořkou čokoládu, zředěnou trochou smetany na vaření, aby poleva moc neztuhla a dobře se krájela.
A dnes už zase pletu. Venku totiž s deštěm padaly dnes i ledové kroupy. Dokonce mi uhynuly z té přemíry vlhka dvě kytičky v květináčích u dveří. Asi tady na ně bylo ještě brzy. Musím si o kytkách ještě spoustu načíst, abych nedělala zbytečné chyby.
Snad se zítra počasí umoudří a půjdu s hafánkama na procházku. Mějte hezkou neděli a doufám, že slunečnou!

15 komentářů:

  1. Přeju Ti, aby výsledky z CT byly uspokojivé a konečně už u vás začalo jaro. Připravila jsi pěkné laskominy, určitě si všichni pochutnali.
    V Praze zatím stále čekáme ! Posílám pozdrav po jarním větříku. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pořád na Vás myslím a držím palce Maruško, dobře to dopadne!A já zatím mohu doplést i ty čepičky nějaké...

      Vymazat
  2. Krásna kvetina :-)
    To je fakt taká zima? Tu je všetko už zelené, kvitne, teploty už okolo 20 st., orgován-šeřík začína kvitnúť,
    Páči sa mi ako si vedieš :-)....so psom u nás to isté, mám ju za pätami, v posteli, nechce ísť s nikým von, len so mnou, s kocúrom sú zohratý, najnovšie skočí v noci na ten kovový stolík pri linke, to buchne, vyletím z postele a pýta jesť, alebo chce von, dokonca pozná nočnú hodinu Milosrdenstva, kedy sa modlím, tak ma k nej budí:-)...Záhradka sa ti podarí, uvidíš, všetko má svoj čas, venuj sa zdraviu, ...nech sa ti
    podarí užiť si doma aj vonku tak, ako sa len dá! Vedieš si tak dobre :-)
    PS: Máš v rodine udalosť ako Lucka K a Evička S :-)
    http://es-ideas.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A videla som ježščiu rodinku !! :-))))
      Si zlatá!

      Vymazat
  3. Dobrý den Marcelko. Dnes jsem nakoukla k Věrce a četla si kouzelný článek o dárku, který přiletěl od vás z Irska Carolince. Jako zvědavé ženské mi to nedalo a musela jsem nakouknout k vám na blog. Bylo mi tu moc hezky. A tím vás zvu ke mně na blog. Také moc ráda háčkuji a mimo to sbírám panenky. Ale mou největší radostí jsou vnoučata. Přeji vám, aby sluníčko a teplo dorazilo i k vám. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já se podívala na panenky, jsou krásné a ty háčkované oblečky jim moc sluší! Přeji krásné chvíle s panenkama, ale hlavně s vnoučátky!

      Vymazat
  4. Marcelko, moc Ti přeji krásné dny a konečně slunečno. U nás o víkendu také počasí moc nepřeje a já mám tolik práce na zahradě..asi budu muset i v dešti..( potřebuji nasázet).Ten aspik vypadá úžasně a i buchta.Moc ti držím palce,ať jsou výsledky v pořádku a ty se můžeš potěšit na svatbě tvého syna.Budeš dělat koláčky?:o))Měj se moc krásně..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inuško ,protože je můj let nejistý, kluci si na svatbu objednali koláče frgály, z Moravy, od nějakých přátel. Navíc ,když se to povede poletím až den před obřadem, jen na pár dnů, tak mi zakázali cokoliv tady péct a vozit v kufru. Asi by to nevypadalo moc hezky, když vím ,jak s kufry na letišti házejí. Ale možná aspon nějaké slané sušenky napeču. Asi to nevydržím, nic nenapéct.

      Vymazat
  5. Marcelko, vidím, že neklesáš na mysli a navzdory počasí (to je fakt hrůza) se tedy činíš! Aspik máš jak z lahůdek!
    Přeji hezké, zdravé a slunečné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Helen, aspik byl moc dobrý, i když já kyselé moc nemohu. I Tobě hezké jarní dny!

      Vymazat
  6. Ahoj Marcelko!! Ať jsou výsledky v pořádku a je vše jak má být!! To Ti moc přeji...a také to počasí...u nás také nic moc..začínají kvést stromy, ale je hodně ošklivo- ba i zima!!! a aspik bych si dala!!!!! mňam...
    Hladím pejsánky!! tak ať vše dobře dopadne, měj hezké dny, i když počasí nic moc!! Jarka
    PS...ať se Ti Tvé prasátko hezky plní!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Jarko , pejsci i já děkujeme za tak hezké pohlazení od Tebe!

      Vymazat
  7. Marcelo, u nás počasí teď také řádí. Zrovna tento víkend bylo hrozně. Začalo pršet už ve čtvertek - byla bouřka, vítr a přívalový déšť a pokračovalo to až do neděle. Ochladilo se. Kde jsou ty dny, kdy bolo 20C. No ale jak říká pranostika - březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem. Takže si nemáme na co stěžovat.
    CT snad dopadne dobře.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terez díky moc, jaro přijde tady i u Vás, jen si dává na čas. O to bude třeba krásnější.Měj hezké dny!

      Vymazat
  8. Marcelka, 22. okienko od začiatku, sú košíčky v kafé kútiku....trochu opravujem blog....
    Napíšeš mi mailom svoju adresu?
    osbalove@gmail.com.sk

    Dúfam, že som napísala správne adresu,skúsiš?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!