středa 5. února 2020

Zapečené špagety

Minulý týden jsem po dlouhé době dělala zapečené špagety, které milují moji synové. Jedli je i studené a veliký nerezový pekáč vždy zmizel během pár hodin. Staršímu synovi jsem poslala foto a byl nadšený, že jsem mu je připoměla, protože jede do Slavětína v pátek k mladšímu Petrovi slavit narozeniny a tak si vyžádal recept, že je mladým udělá jako překvapení. 

Budete potřebovat - balíček špaget
                               -dvě cibule
                               -hlavu česneku
                               -trochu oleje
                               -dvě klobásy co máte rádi 
                               -plechovku oloupaných krájených rajčat 
                               -150-200 gramů nakrájeného na plátky uzeného sýra 
                               -rajský protlak
                               -sůl, pepř, uzená paprika

Na oleji zpěnit cibuli a přidat po chvíli na kousky nakrájenou klobásu. Mezitím uvařit v osolené vodě špagety, tak jen pět minut a odstavit, protože je budeme zapékat, s uvařenou omáčkou. K opečené klobáse( můžete přidat třeba i slaninu, zbytky masa, uzené, cokoliv ,co potřebujete sdělat) přidáme plechovku rajčat,( v létě čerstvá rajčata) , protlak a utřený česnek . Já dávám celou hlavičku, tak šest až osm stroužků česneku. trošku podlít vodou a chvilku dusit. Do pekáčku si slijeme špagety , na ně nalijeme omáčku , osolíme opepříme a přidáme uzenou papriku koření a zamícháme do špaget. Uhladíme povrh a poklademe hustě na plátky nakrájeným, uzeným sýrem. Ten se hezky rozpeče v troubě a udělá na povrchu křupavou krustičku. Zapékáme asi na 170- deset -patnáct minut. Věřím, že Vám budou chutnat tak, jako kdysi mým synům. 




Já měla ještě zbytek strouhaného ementálu, tak jsem ho do špaget zamíchala taky. Uzený sýr jsem u nás kupovala myslím Královský uzený sýr, taková kostka, ze které jsem si nechávala krájet plátky. Tady v Irsku jsem uzený sýr sehnala pouze německý  v Lidlu, který je trochu jiný, ale i tak byly špagety výborné.


A jako desert můžete upéct štrůdl, když už budete mít rozpálenou troubu! Přeji Vám dobré chutnání !

6 komentářů:

  1. Dělávali jsme kdysi něco podobného. Taky to bylo oblíbené jídlo manžela i syna

    OdpovědětVymazat
  2. Taky podobně zapečené těstoviny jdou u nás na odbyt.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Já tyhle zapékané špagety dělávám stále, i když už kluci doma nejsou, jen menší množství než kdysi :o))). Milujeme je!
    Měj krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  4. Marcelko tuto dobrůtku dělám podobně..jen je zapékáme ve formě na bábovku. A chlapci se jich nikdy nemohli dojíst 😊.
    Měj se moc krásně. Z💙

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    to je dobrý tip, určitě to vyzkouším, zrovna zítra bych chtěla dělat špagety. Jinak naši si je rádi zase opečou na pánvičce, třeba když zbudou z předchozího dne:-) Uzený sýr jsem na ně nikdy nepoužívala, ale je to dobrý nápad. Jeden balíček doma mám, tak ho zítra taky prubnu:-)
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Marcel, podobné dělávala moje mamka, už léta jsem je neměla. Dala bych si, bývaly výborné.
    Přeji krásný víkend. D,

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!