pondělí 22. srpna 2016

Pršelo, jen se lilo....

tak jsem musela něco upéct, aby bylo k čaji či kávě.


Makový závin kynuttý, recept najdete na blogu u Marcelky "Pradobroty". Já do máku, koupeného v polském obchodě v plechovce, zavařila v mléku trochu cukru, kousíčky kandované pomerančové kůry už v plechovce s mákem byly, většinu jsem vybrala, přidala pár lžic švestkových povidel a pár lžic jablkové marmelády s karamelem. Náplně bylo dost, oba záviny praskly, ale na chuti jim to neubralo! Už jsou pryč!


Pršelo a lilo a můj trávník vypadá tak, jak vidíte. Vodu už nepobírá. Tak jsem se rozhodla  k ráznému řešení.
Ibišky od Marušky už budu muset brzy vysadit ....





Nebyla jsem na to sama, Renata mi zase ráda pomohla. Trávník byl takový jakoby koberec položený, ale asi horší kvalita té sítě, po každém dešti( a že jich tu je...) jsem měla na zahradě rybník. Vzadu u zídky je část zeminy, deset koleček jsme společnýma silama odvezly k lesu. U zídky vytvořím záhon vysoký asi tak 50 cm, zemina tahle bude opět obložená kameny, nahoru přijde koupený kompost tři pytle a vysadím tam ibišky od Marušky. Dnes jsem ještě koupila dvacet pět cibulek vysokých narcisek, dvacet cibulek krokusů tří barev a deset cibulek mini tulipánků a deset cibulek mini narcisek. A tenhle díl musím počkat až vyschne, pak vyberu kameny a budu řešit, co dál s ním...
Rukáv upletený, ale opět se bude párat. Zúžení se mi nepodařilo, musím to nějak vykoumat! le přijdu na to, musím...
A dnes jsem naložila sýry, je to hermelín francouzský a irský brie, cibule ,česnek, černý pepř celý, bobkový list, rozmarýn a tymián ze spirály s bylinama, oranžová paprika, troška chilli, troška uzené papriky a koření grilovaný sýr, zalito olejem. Nyní vydržet, než se rozleží... Zítra mi dovezou další práci, slibuji, že se s ní pochlubím... mějte se fajn a díky za tu spoustu komentářů, těší mne...


9 komentářů:

  1. Páááááni, Marcelko, Ty jsi pracovitá. Jsem ráda ,že se ibiškům daří. Koukám, že i kuchyňská chňapka slouží. Posílám pozdrav a šetři síly. M.

    OdpovědětVymazat
  2. prasklina je důkazem domácí výroby, bez ní by to nešlo ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marcelko
    Tvé ruce neumí také odpočívat viď?Jak tě vidím s těmi vidlemi musím se smát.....proč,no protože jsme na tom stejně,včera dnes a zítra takto upravuji zahradu.....zvětšuji kulatý záhon a odrýpávám tu trávu....už mě bolí celé tělo.Dnes mě přivezou zeminu a budu sázet jahody.Tak práci zdar,ale pěkně se ti to tam rýsuje.
    Ty hermelíny mě dostaly.....mňam škoda,že jsem tak daleko,pozvala bych se na návštěvu.
    Hezké dny Marcelko a odpočívej taky.

    OdpovědětVymazat
  4. Marcelka široko-ďaleko to máš najkrajšie v predzáhradke a záhradke, najkrajšia vôňa z koláčov určite ide od teba, a si najväčšia hospodinka tam !!
    Vzniká ti jazierko v tých vykamienkovaných plochách?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenka, jezírko už bylo skoro všude. Jsem z toho neštastná docela, musím to nějak řešit. Pejsci ani nemohou nyní na zahradu, protože se jim nejvíc líbí v tom bahně. Tak snad to nebude dlouho trvat a bude něco nového. Dnes jsem taky celý den stěhovala a organizovala a jsem nějaká unavená. Byla doktora a protože problém s nohou pravou, byl mi nakázán klid, ani moc nechodit, zase čekat na výsledky stěrů, zda budu muset ATB. tak nevím, zda dokážu zvolnit...

      Vymazat
  5. No páni, tady se taky peče, a ten sýr! Zahrádečka je krásná, jsem v první chvíli myslela, že máš z kamínků jezírko:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ten závin voní až sem :-)
    Nakládaný hermelín také dělám, ale jako jedlý dárek.
    Tu práci na zahradě vám vůbec nezávidím. Nekonečné!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  7. Marcelko, práce máš víc než dost. Nakládaný sýr, jé to bych si dala. Měj se hezky. Jana

    OdpovědětVymazat
  8. Jsi nezmar Marcelko, ale naprosto tě chápu, že chceš mít kvetoucí zahrádku na očích. Je to však dřina, že ? Tak ať se vše brzy zhojí a deště tolik nezlobí.
    Ála

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!