neděle 7. srpna 2016

Jablečná s karamelem a broskvová....

Tento týden jsem měla dost ježdění po doktorech. V úterý Dublin, konzultace u profesora na Breast clinic- opět mi pošlou pozvánku na mamograf. S Michalem ,synem od Renaty jsem absolvovala návštěvu české ambasády, kvůli jeho propadlým dokumentům. Toto úterý tam jedeme znova. Já nejprve na speciální zubní kliniku , kam mne poslala moje zubařka Orla, pak opět na ambasádu. Ve středu jsem byla v Navanu na dvou odběrech krve a rentgenu hrudníku, který si lékař vyžádal po 14 dnech opět znova. Ve čtvrtek jsem byla na nákupech v Cavanu. Potřebovala jsem stojací lampu za sedačku, aby mi svítila na ruce při pletení. Zjistila jsem, že malá lampička není to pravé ořechové. Taky jsem byla reklamovat sporák. Koupený před rokem. Záruka mi končí 26.8. Prý přijede nějaký kontrolor, který posoudí, zda je sporák vhodný k reklamaci. Z trouby totiž při pečení vytéká sražená pára, takže spodní část začala reznout a také pořád musím utírat louže, což by asi nemělo být. Tak uvidím, zda dobře pochodím. Naproti obchodu ,kde jsem vloni kupovala sporák je Aldi. V akci měli broskve 500 gr za 49 centů. Super cena. Normálně ta vanička stojí okolo 4 eur. Vzala jsem jich šest ,že vyzkouším marmeládu, nebo kompot. A ještě koupila kilo krásně červených jablek. Našla jsem recept na marmeládu s karamelem, z kila jablek. V pátek návštěva u zubařky, v křesle hodinu dvacet minut a ještě tři hodiny necítila půl obličeje. A včera zavařovací odpoledne. Dnes sedím a pletu. Krajka opět rozpáraná , nějak mi to nejde, ale já na to přijdu! 

Mé včerejší snažení. jablečná s karamelem a hrozinkama a broskvová. Neměla jsem ani želírovací cukr, ani pektinový přípravek. Zavařila jen s cukrem, citronovou štávou a víčka a sklenice vypařila, potřela naším českým rumem a na povrh každé marmošky nalila pár kapek také. Tak snad vydrží...
Jablečná s karamelem a hrozinkama mi chutná moc a broskvová voní po broskvích. Jablečná je recept od Blanky Miltfajtové, oceněné královny marmelád.
Zde je recept : V hrnci si uděláme karamel ze 300 gramů cukru, opatrně do něj vlejeme trochu vody a mícháme-pozor, pění a prská. Pak vhodíme kilo na kousky nakrájených jablek a rozvaříme. Pokud nám přijde málo sladká, můžeme dosladit hrozinkama, které nejprve dobře omyjeme. Já přidala naložené v rumu. Plníme do horkých sklenic. Tak ji třeba vyzkoušíte, jako já.
Petr-Hypies mi donesl asi před měsícem maliny a černý rybíz z brigády na farmě. Tak dnes mne napadlo upéct koláč. Těsto je na šlehačkovou bábovku, posypané malinama a rybízem, žmolenka.

Půlku odnesu Renatě a Petrovi a k odpolednímu latéčku nebo čaji bude dobrá!

4 komentáře:

  1. Marcelko, broskvovou dělám a mám moc ráda, ale ta jablečná, to vypadá jako velká dobrota, díky za recept!
    Doufám, že ten sporák se podaří vyreklamovat!
    Budu na tebe myslet, ať je všechno OK!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko, doufám, že u lékařů bude vše OK. Recept na jablíčkovou marmeládu s karamelem taky vyzkouším.
    Posílám pozdrav a poděkování za komentáře na blogu u mne. M.

    OdpovědětVymazat
  3. Marcelko jsi pilná jako včelička, musí být vše opravdu voňavé a chutné. Přeji ti, aby všechna vyšetření byla na 1*.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  4. Naše jabĺčka, marhuľu a tento rok aj slivku, robím len takto:zvarím nakrájané ovocie s trstinovým cukrom, u jabĺk a slivky aj so škoricou, no a prelejem do pohárov s výčkom, otočím dole hlavou, kým nevychladne, do druhého dňa. Je to vhodné na koláče.pa

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!