čtvrtek 2. ledna 2014

Sýrové Profiteroly

Byla jsem o Silvestra pozvaná na Silvestrovsou party ke Gábině a její rodině. Koupila jsem tedy lahev Irské whisky a k tomu upekla sýrové Profiteroly, na které jsem někdy během roku na nějakém blogu našla recept a zapsala si jej do mého sešitu s recepty. Bohužel jsem si nenapsala odkaz na ten blog, tímto se majitelce omlouvám, a doufám, že se na mne nebude hněvat, že jsem její recept dala ke mně na blog.
A tady je recept, je to odpalované těsto, ze kterého peču žloutkové věnečky.

Sýrové profiteroly

  • půl hrnku vody
  • půl hrnku mléka
  • 140 gr másla
  • hrnek hladké mouky
  • 5 vajec pokojové teploty
  • 1,5 hrnku nastrouhaného sýru čedar
Mléko, vodu a máslo zahřejeme v kastrůlku. Když se tekutina začne vařit a máslo je úplně rozpuštěné, vsypeme hrnek hladké mouky, stáhneme teplotu hořáku a rychle mícháme, vznikne hladká hmota, která se nelepí na dno ani na stěny kastrolu. Sundáme z hořáku kamen a necháme trochu vychladnout. Mezitím si připravíme dva plechy s pečícím papírem a zahřejeme troubu. Já mám horkovzdušnou, tak jsem ji nastavila na 200st. Nyní do hmoty vmícháme postupně jedno vejce za druhým. Mícháme, dokud se hmota pěkně s vejci nespojí dohromady, nakonec přidáme nastrouhaný čedar. V původní receptu těsto na plech  dávali lžící, takové hrudky. Já si připravila zdobící sáček a stříkala na plech špičky. Teplotu v troubě jsem stáhla asi tak na 185st a Profiteroly pekla asi dvanáct minut. prvních deset minut troubu neotvírejte, jinak těsto klesne a již nevyběhne. Pečení provoní celou kuchyni. Já osobně dám příště trochu víc mouky, nebo dám pouze hrnek vody a ne mléko. Těsto když dáváte na plech lžící, nebo stříkáte sáčkem, by mělo pěkně držet tvar a neroztékat se. Po upečení se mohou podávat vlažné, vychladlé jen tak a nebo je rozříznout a naplnit pomazánkou. Já je tentokrát nechala jen tak. Byly vynikající a všem chutnaly.
Doufám, že máte první dny tohoto roku pěkné a moc se těším na čtení Vašich příspěvků. Krásný den Vám všem!

4 komentáře:

  1. Ahoj Marcelko, žloutkové věnečky jsem pekla jednou a už je to dost dlouho. Ty tvoje sýrové špičky vypadají zajímavě. Před lety jsem na jedné návštěvě ochutnala malé kuličky z odpalovaného těsta, které byly naplněny sladkou i na slano ochucenou šlehačkou - prý pomocí injekční stříkačky - bylo to něco jiného a moc dobré:-) Díky za recept, třeba ho zkusím. ahoj Zuzana a mávám a mávám:-)

    OdpovědětVymazat
  2. zajímavé ... věnečky jsou u nás v kurzu, tak proč ne na slano.
    Marci, vše nej do nového roku a ať se ti daří.
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. Hmm, tak naslano je neznám:-))

    OdpovědětVymazat
  4. Marcelko, už docela dávno jsem pekla malé větrníčky a pak je plnila lososovou pěnou. Ty tam máš ještě ten sýr, mňam! určitě vyzkouším!
    Pěkný večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!