sobota 1. června 2013

Irská gastronomie

Gastronomie

Irish stew a Guiness, tím je Irsko proslaveno daleko za svými hranicemi.
Ačkoli se Irsko nepočítá právě mezi kulinářské země, i zde se nabídka v posledních letech výrazně zlepšila, především v turistických oblastech. 18 ocenění "Irish Restaurant Awards" putovalo roku 1999 do Dublinu, Corku, Galway a Kenmare.
Irové jsou z celé Evropy největšími konzumenty brambor. Ještě před dvaceti lety však byla irská kuchyně v dosti zoufalém stavu.

Snídaně

K řádné irské snídani (full irish breakfast) patří cornflakes a nebo porridge (ovesná kaše), cereal (müsli), potom vejce - bud'fried eggs (volská oka, počet si objednejte předem), scrambled eggs (míchaná) nebo boiled eggs (vařená) -, také pár plátků bacon (slaniny), sausages (párečky), pro kontinentální Evropany poněkud nezvyklý black pudding (krvavé jelítko), na grilu opečená rajčata, kippers (uzený sleď), toasty namáčené do šťávy z pečeně, dále brown bread (celozrnný chléb, často domácí), ovocný džus, káva (poněkud slabší nebo čaj). Severoirská snídaně, označovaná jako Ulster fry, přidává ještě bramborový koláč a soda far's (světlý chléb). Taková snídaně vystačí na celý den.

Irish stew

Asi nejznámějším irským jídlem, alespoň mezi Středoevropany, je irish stew, jakýsi guláš ze skopového nebo jehněčího masa, samozřejmě s bramborami, petrželkou a cibulí. Jehněčí kotlety se často podávají s mint sauce (mátová omáčka nebo šťáva). Boxty jsou bramborové placky, někdy plněné. Další specialitou jsou sea food (mořské ryby a plody moře): humři, ústřice, lososi, mušle nebo pstruzi. Dobrou pověst mají také místní druhy sýrů a másla ("Kerrygold").
Irish stew i shepherd's pie (masový nákyp zapečený s bramborovou kaší, původem z Británie) dostanete v pubech.
Pub grub (oběd v pubu) je vždy cenově výhodnější, nicméně ne tak pohodlný jako v restauraci.

Rychlé občerstvení: Fish'n'chips

Rychlé občerstvení v Irsku, to je především fish'n'chips, tedy obalované smažené rybí filety a hranolky. k těm se v Irsku podává hodně octa a sůl. Kromě toho zaženete během dne hlad také sendvičem, saláty a dobrými koláči, které si můžete dopřát i v občerstveních v muzeích či v kavárnách.

Guinness

Bez pubů by Irsko snad ani nebylo Irskem. Irové milují pivo: ročně vypijí téměř 700 milionů velkých piv (s mírou 1 pinty, tj. 0,57 litru).
Guinnessův porter, tedy těžké černé pivo - stout, je nejznámějším irským pivem. Tmavou barvu mu dodává pražený stad. To, že i Guinness z plechovky dobře pění a pěna je nadýchaná, je způsobeno jednoduchým "vynálezem": při otvírání praskne plastiková kapsle na dně plechovky, a dodá tak pivu správný "tah", takže je krémové a chová se téměř stejně jako točené. Hned za značkou Guinness následuje Murphy's. Světlý ležák, lager, to je především Harp. Červenožluté, nadkvasené svrchní pivo se vyrábí ve Smithwick's v Kilkenny.

Irská whiskey

Irská whiskey je především na americkém trhu poněkud zastíněna skotskou whisky (pozor na odlišný pravopis), neboť ji ještě provází pověst "černého alkoholu" z období prohibice, nicméně je chutná a jemná, neboť se destiluje třikrát. Zraje v dubových sudech, a to nejméně tři roky, ale často také deset až patnáct let.
Dnes pracují už jen dvě velké palírny irské whiskey, totiž Bushmills v Severním Irsku a Midleton v Co. Cork; obě jsou přístupné veřejnosti, stejně jako Old Jameson Distillery v Dublinu. Nejznámější značky jsou Paddy, Tullamore, Jameson a Bushmills.
Whiskey je obsažena v některých neobvyklých nápojích: Irish coffee (irská káva), podávána ve skleničce se stopkou, je horká káva ochucená whiskey a cukrem, se lžičkou husté smetany, plovoucí na povrchu. Za ochutnání stojí dva irské likéry: Irish mist (irská mlha) nápoj na bázi whiskey s medem a bylinami - lahodící "na půnebí" a Irish cream liqueur (irský smetanový likér) různých značek: Bailey a Carolan, Sheridan a St. Brendan. Obsahuje whiskey, čokoládu a smetanu, jako třeba leprechaunův (skřítkův) mléčný koktejl.
Irové patří ovšem také k největším milovníkům čaje, takže ve všech prázdninových bytech najdete tea making facilities (konvice, šálky, čaje atd.).
Ve spotřebě čerstvého mléka a mléčných výrobků je Irsko ze všech zemí Evropské unie na prvním místě. Horší je to se spotřebou ryb, která je v porovnání se Španělskem jen poloviční. To je jistě překvapující zjištění, uvědomíme-li si, že Irsko je ostrovní zemí a navíc vyhlášeným rájem rybářů. Zde je však třeba říci, že přinejmenším lepší restaurace nabízejí pokrmy z darů moře ve velkém výběru.
Na irském trhu je rozšířeno na půl tuctu značek pramenitých vod, prodávaných v lahvích a nabízených v restauracích; jsou stále oblíbenější a zvláště v poledne nahrazují alkoholické nápoje. s postupným upevňováním vztahů s Evropou roste v Irsku obliba vína. Jako zvláštnůstka vyznívá zákon, že restaurace nabízející sherry a víno nesmí prodávat tvrdý alkohol nebo pivo. Nicméně Irové stejně nepovažují pivo za nápoj vhodný k obědu.

K mému předešlému příspěvku a také k dnešnímu- zamilovala jsem si zde máslo  značky "Kerrygold" které je mírně slané. Na pečení ale používám máslo stejné značky, jen ve stříbrném obale a neslané- unsalt. A po dlouhých letech se naučila pít čaj s mlékem, který dostanete v každé rodině na přivítanou. Přijde mi, že pokud se vyskytne v irské rodině nějaký problém, postaví vodu na čaj ,na stůl dají dvou nebo třílitrovou láhev mléka a problém se řeší- u čaje s mlékem. Velmi často svým návštěvám od nás připravuji Irské stew z kvalitního a výborného hovězího masa a nebo skopové kotletky. jako dítě jsem skopové nesnášela, tady mi chutná. Možná je to tím, že ovce i krávy se pasou celoročně venku a nejsou krmené granulemi, proto i maso asi chutná jinak. Rodin, kde se denně vaří, jako u nás, ale moc nenajdete. Irové jsou zvyklí ,hlavně o víkendu ,jíst v restauracích, nebo nakupují v oblíbených" Take Away " a čínských restauracích. Pouze na farmách, kde jsem pracovala, jsem zažila  že se vařilo denně- ale svým způsobem odlišný oběd našemu.Většinou ve slupce uvařené brambory, sausages-párečky, které mi chutnají asi jako naše vinné klobásky ,ale bez vína , v páře dušený hrášek a mrkev, bacon-slanina na grilu maximálně skopové kotletky na grilu. K tomu na farmě většinou peče farmářka domácí sodabread- chléb na celý týden, nechybí ani bílý chléb ,podobný našemu toustovému, máslo a konvice čaje a mléko. A ještě snímek z hotelu, z ballroomu- kde jsem servírovala kulaté stoly na obědy a večeře.
Krásné sobotní odpoledne Vám všem a někdy Vás zase vezmu se mnou do Irska !

5 komentářů:

  1. Ahoj Marcelko, zase jsi potěšila v tom deštivém a studeném počasí. Jenom jsem netušila, že ten pudink k snídani je krvavé jelítko - to bych totiž asi nesnědla. Ani skopové nejím a mořské plody, ale ryby mi nevadí. Dnes už hodně rodin také nevaří každý den, kvalitní jídlo v dobré restauraci je finančně náročné. Ve všední den je možné zakoupit polední meny - zvýhodněnou nabídku v restauraci. V práci využíváme možnost dovážení hotového jídla. Našla jsem na netu několik firem a tři se nám osvědčily. U dvou si ráno telefonicky objednáme vybraný oběd a v průběhu dopoledne nám ho dovezou na pracoviště. Od té třetí firmy dostal zaměstnavatel výhodnější nabídku tzv. krabičkové "diety". Můžeme si vybrat buď celodenní stravu nebo tzv. medium - kdy nám přivezou přesnídávku, oběd a svačinu. Vzhledem k tomu, že uvedená firma vaří chutná jídla z kvalitních surovin, využívám jejich nabídku. Každá kuchyně se časem "přejí" a tak nabídky různě střídáme. Hodně kolegyň si nosí jídlo z domova nebo chodí jíst mimo budovu. Nějak jsem se rozepsala, v tom počasí se mi do ničeho nechce. Ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, tys dnes napsala hotový román:-))) Zajímavé:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Ajko! Budu se snažit o Irsku psát,aby jste měly představu, jaké to tu je!Hezký zbytek víkendu!

      Vymazat
  3. Marci,to je zase moc bezvadné psaní,ve kterém jsme se zase dozvěděli něco více o zemi,kde žiješ.
    Některé Irské chutě schvaluju,něco z toho,co jsi tady napsala bych si asi třeba k snídani nedala.
    Manžel miluje whiskey...když nevím,co mu nadělit,lahvinka tohoto svátečního pití vždycky potěší.
    Určitě budu ráda,když v tomhle duchu zase vytvoříš nějaký článek,moc pěkně se to čte !!!

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezky napsané, zase jsem o něco chytřejší.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!