úterý 2. dubna 2013

Pět dní volna přede mnou,

Velikonoce za mnou.Dnes ráno jsem jela do školy a malá Virginia byla plná lidí ve žlutých vestách.Tak jsem si říkala,jééé už i tady nahnali nezaměstnané na úklidy ulic po velikonočních radovánkách.Nemyslím tím koledu,ale omladina od pátku do neděle hojně navštěvovala místní puby-restaurace a diskotéky.Bohužel,až později jsem se dověděla,že se ze soboty na neděli nevrátil domů jeden 17letý mladík a lidé po něm pátrali.Když jsme se po šesté večer ze školy vracely,silnice okolo říčky tady byla plná policejních aut,byla tam i ambulance.Rickyho pravděpodobně našli,ale jeho spolužáci na FB napsali RIP Ricky.Je mi líto mladého života,i takto mohou končit Velikonoce.

Já je strávila s háčkem,skoro dodělala kulatý polštář podle Blanky,uháčkovala jednu čepku kamarádce pro její vnučku.Učím ji háčkovat a přišla v sobotu celá neštastná,že čepičku už pětkrát párala a vychází jí škopek a ne čepička.Tady je mé dílko,podle Lenky Fizulky,ale musím se přiznat,že první jsem dělala jen z dlouhých sloupků a taky párala.
Krásný melírek,že,moc se mi líbí,je takový jarní

A tohle je linecké,které jsem napekla,kdyby někdo přišel na koledu.
No ,jak myslíte ,že to dopadlo???Nikdo nepřišel a já mám snad o kilo víc!Slíbila jsem Anýzovce,která žije ve Francii,že jí sem vložím recept na mé linecké.Tohle dělám leta,je krásně měkké hned,nemusí ani odležet.
Anýzovko připrav si:
42Dkg hladké mouky
25Dkg másla,dávám tu neslané ve stříbrném obale,ve zlatém tady v Irsku je osolené máslo
10Dkgmoučka cukr
 2-3vařené žloutky vychladlé.
Kůra z citronu dle chuti-omytého řádně

Vše nasypu na hromadu,máslo nakrájím na kostičky,ne úplně změklé,uvařené žloutky jsem dala nyní tři,protože jsem koupila levnější menší vejce,ty nastrouhám na jemném struhadle stejně tak kůru z citronu.Ještě cukr moučku a proděláme v těsto.Je vláčné,pokud se hodně lepí,přidám podle oka ještě hrstičku mouky.Pak zabalím do folie a dám uležet do lednice.Z této dávky jsem vykrájela skoro pět plechů,z placky silné asi dva a půl mm.Větší tvary-beránky jsem dělala silnější placky asi tři mm.Mám jen horkovzdušnou troubu,asi sto let starou,ale upeče vše.Po devíti minutách kouknu a pokud je těsto ještě bílé,nechávám ještě minutku ,dvě v troubě.U lineckého je někdy lepší vyndat plech dříve,minutka navíc a linecké je tmavší.Nechám vychladnout a pak teprve sundávám z plechu.Pozor,je křehké.Mazala jsem mou oblíbenou marmoškou z černého rybízu,jen ty kuličky jsem musela vybírat,jinak se cukroví láme.Tak Anýzovko vyzkoušej třeba kolečka k nedělnímu čaji!Atˇ se Ti povede!
Za týden mám v úterý další zkoušku ,plno úkolů,ale jsem ráda,že příštích pět dní jsem doma.Konečně nafotím i Pergolu,skleník,ve kterém se prodávají květiny a slíbila jsem Zuzce-Korálky dnů,že ho na blog nafotím.mějte se moc hezky,i když většina asi už spí!Dobrou noc!Ještě bych chtěla dodat,že tady je vynikající marmeláda-Lemon custard-v doslovném překladu Citronový puding a s tou mi naše Linecké chutná úplně nejvíc.Klasický irský Citronový jam vypadá jak želé,s kousky kůry ale je na můj vkus hořký.Tato marmoška je žlutá neprůhledná,vypadá opravdu jako ovocný pudink a je sladkokyselá.Mají ji i u nás v Praze v MaS.Ochutnejte ji,třeba i Vám zachutná.

10 komentářů:

  1. Čepička je moc hezká. Povedla se.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji,taky se mi líbila a snad i v té Slané u Semil udělá radost.

      Vymazat
  2. Ahoj Marcelko, uháčkovala jsi krásnou duhovou čepičku. Povedla se Ti :-) a také občas pářu. Linecké rád manžel, mám jiný recept, ale možná ten tvůj zkusím - poslední dobou skoro nepeču a tak netuším, kdy to bude. Linecké slepuji i nutelou nebo domácí meruňkovou marmeládou. Citronovou jsem ještě nikdy neochutnala:-(, ale jednou jsem ji vařila z banánů a byla dobrá. Co prosím znamená zkratka RIP?
    Dnes tu poletují sněhové vločky, ale bylo nad nulou a tak hned tály. Ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. RIP-Rest in peace-Odpočívej v míru!Dnes jsem nafotila pergolu ,jdu ještě ven na sluníčko,ale brrr stejně je zima a pak sem vložím fotky.Tohle linecký je nebezpečný,už není snědla jsem ho skoro sama!Ahoj Zuzko,měj se krásně!

      Vymazat
    2. Díky, mám návrh? nechceš do každého příspěvku vložit nějakou frázi v angličtině? a nebo samostatnou rubriku a já (a třeba by nás bylo víc) bych zkušela přijít na význam a pak bys vložila správnou odpověď? a také nějaké zajímavé jídlo...vím, že mají v překladu zvláštní názvy - můžeš to dávat jako hádanku? Co ty na to? ahoj Zuzana

      Vymazat
    3. Pokusím se Zuzko,zní to zajímavě,už jsem přemýšlela,že bych třeba část textu psala v angličtině.Tím bych si i opakovala.S tím jídlem je to zajímavý,mám tu dokonce irskou kuchařku,tak z ní třeba vyberu i nějaký recept.

      Vymazat
    4. A já měla obavy, že se budeš zlobit:-) nejdřív napiš anglický název a uvidíš, co všechno se dá z překladu vymyslet. Já bych to brala také jako opakování a hlavně z učebnice se nedá naučit realita:-)

      Vymazat
  3. Se škopkem místo čepičky jsi mě pobavila :-) A děkuji, Marcelko, móóóc za recept na linecké ze "zahraničních" ingrediencí :-) Hladkou mouku mám - to je taky jediná kterou tady máme a citrony drhnout "na kost" nemusím neboť mám vlastní bio z přímořské zahrádky ;-) Lemon custard miluju, kombinace s lineckým by mě nenapadla, já mám z dětsví nostalgicky zafixovanou malinovou zavařeninu, tak mažu furt tu :-) Citronů mám ještě dost, tak to vezmu rázem i z home made custard ;-) Na makronky se taky šikne! Jeden "koledník" u nás doma chodí furt, tak doufám že přiberu jen kila půl :-D
    Užívej si řádně volna !! Pa

    OdpovědětVymazat
  4. Není zač,doufám že já u Tebe najdu recept na Home made Custard Lemon.Já tu polohrubou seženu,polskou i českou v polském obchodě třicet km odsud.Než jsem na to přišla dělala jsem z hladké i knedlíky.Byly jako peříčko lehoučké,pak jsem do nich začla krájet bagety a už to bylo lepší.Vařila jsem je na páře a ve tvaru bochníčku,klasický knedlík nedržel tvar.Ale k svíčkový byly super!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!