úterý 7. června 2016

Cesta do města i z města....

Dnes Vás vezmu na procházku. Takovou delší, půjdete se mnou do Super Valu nakoupit. To aby jste měli všichni a všechny představu o  tom, jak vypadá Virginia , městečko ve kterém žiji.
Prosím, vycházíme z domku. Obloha zatažená, teplo a dusno jak v prádelně. Je asi 18 st. , něco po jedné hodině po poledni.
 A vezmeme to zkratkou, pořád dolů, až se dostaneme k hlavní silnici. Do leva vede do Kellsu, Navanu a Dublinu, pokud se dáte do prava, dojedete přes Virginii do města Cavan.
Pořád jsem ve zkratce, která vede k silnici. V dálce na obzoru je normálně vidět až jakoby za jezero na  druhý břeh, kde je lesopark.
 Jsme na hlavní....
 Silnice je nově opravená, stejně tak chodníky. Vjezd naproti tu ještě před měsícem nebyl, ani chodník, tráva, stromky. Dole pod tím vjezdem prý do prosince bude stát Lidl, nebo Aldi. Tak uvidíme...
 Tahle vila je veterina. I k ní vznikl okolo silnice nový chodník a také zídka. A blížíme se na křižovatku, kde stojí benzinová pumpa.
 Vyfotila jsem Vám ceny benzinu a nafty. Doprava za benzinou vede silnice k nám nahoru, pokud nejdu zkratkou, mohu jít tudy. Půjdeme tamtudy zpět.
 Doleva se jde přes most přes potok do městečka na hlavní třídu. Jsou tu nové semafory, najezdy na chodníky i pro kočárky a vozíky.

Most se bude asi rozšiřovat, nebo za ním udělají nějak chodník pro pěší. Je tu totiž úzký chodník, zábradlí okolo něj je také asi měsíc, od té doby ,co se silnice opravovala, stavěly se semafory a nové chodníky. A potok nám kvete, jako každý rok...
Přešly jsme přes mostík, kousek do kopce a na druhé straně , na začátku hlavní třídy je divadlo.
 Za černým zábradlím napravo je zastávka autobusů do Navanu, do Dublinu a do Dublinu na letiště.
 A tady jsem bydlela, pět metrů za zastávkou. Jsem moc zvědavá, jak příští týden povleču zkratkou kufr, až poletím domů. To budu asi pěkně uřícená, než se k zastávce dostanu...
Asi dvěstě metrů od domu ,kde jsem bydlela, je po pravé straně hotel, ve kterém jsem pracovala.
A pokračujeme do Super Valu .Naproti je park okolo starého kostela, kde bývají sobotní blešáky, tady již dříve nafocené.
 Kdybychom šli rovně, vlevo najdeme skleník Pergolu, kde jsem kupovala kytky na záhon. Silnice vede dál na konec Virginie a pak do Ballyjemsduffu. Za kostelem vpravo vede silnice na Cavan.
Odbočíme do leva, k Super Valu. Po pravé straně je nejdříve obchod se sportovním zbožím, za ním obchod s dárkovým zbožím, pak je obchod s koly.
 A taky Pet shop. Boudičky pro hafany, ta nejmenší stojí 65 eur. Největší dřevěná 189 eur. Proto je Kesyna s Chlapečkem nemají....
Ale mlsky a balonky jim tu kupuji!
 Za Pet shopem je obchod , kde mají knihy, hračky, papírnictví a kreativní potřeby. A taky školní knihy.
A jsme u Super Valu. Okna vlevo dole je Post office odkud posílám poštu a balíčky. A nebo si pro ně sem chodím, pokud mne nezastihne poštovní vůz doma.
A půjdeme zpátky přes hlavní třídu a za mostkem Vás vezmu nahoru ne zkratkou ,ale silnicí do kopce. Silnice vede dál na Ballyeborought.
A jsme za benzinkou a jdeme nahoru do leva. V dálce je odbočka do prava ke mně k domku.
Po pravé straně je základní škola.Každé bílé dveře je jedna třída. Děti tu začínají chodit do školy ve čtyřech letech. Z téhle malé školy odcházejí na druhý stupěn  po šesté třídě.
Hodně dětí jezdí na kolech, proto ty stojany.
Za školou je nový kostel a za ním hřbitov. Naproti jsem nevyfotila zubní středisko.
Jdeme dál do táhlého kopce, rodinné domky na druhé straně.
Už jsme na konci kopce a budeme odbočovat do prava.
Reklama z fresh today obchodu, ke kterému dojdeme.
Silnice vede dál na Ballyeborought.
My jdeme do prava, pokud nepůjdu ještě třeba pro hlínu k Bradymu, nebo do Freshe pro chleba a kytky, byla bych doma tak za deset minut chůze.
 Tady se staví krematorium a márnice. Ale nejsem si jistá, že by tu byla spalovna. Irové mi tvrdili, že zde se stále pohřbívá jen do hrobů.
 A jsme na plácku kousek od našeho sídliště. Je zde posilovna, rámařství, kostel pro černošskou menšinu,masna, Fresh today-zelenina a potraviny, kytky, mražené zboží, pečivo atd. Jen ceny ještě vyšší než dole v Super Valu.
 Vpravo je Stavebniny J.P. Brady. Zde nakupuji květináče, zeminu, ale taky uhlí a dřevo do krbu, zahradní potřeby, cihly, stavební bloky, prkna, dřevotřísku , hřebíky, šroubky atd.
 Tyhle obrázky z knoflíků jsem musela v rámařství vyfotit. protože mne šokovala cena-45 eur jeden!


 A jsme u Fresh Today. Na stojanech jsem si vybrala dvanáct sazenic do záhonku u branky a můžeme domů. Za Bradym je ještě jedna posilovna a taky Monkey -herna plná prolézaček, balonků a místa, kde můžete uspořádat třeba dětskou party. Od Freshe půjdeme zpět k silnici a dolů k nám.
 Tudy se vjíždí do našich sociálních domků, oplocených. My jdeme rovně k brance, ze které jsme vyšly.

 Renata čeká, až to nafotím.
 Touhle zkratkou jsme vycházely na začátku příspěvku.

Tady končí silnice a poslední domky. Stromy se mi líbí, je to vistárie?
 A jsme za brankou a domů to mám pár kroků.
 Jsem doma.
 Za dveřma už štěkal Chlapeček.
 Kesyna byla v peřinách, umí si otevřít do ložnice. Tak běží ze schodů mne přivítat.
Tak musí jít poslat maily ostatním hafánkům a taky mi pak zkontrolovat obsah tašky, protože v ní je vždycky i něco pro ně! 
Moc děkuji Všem, co měli trpělivost a dorolovali až sem, že jste byli se mnou na procházce. A já jdu sázet a pokračovat na zahradu.


12 komentářů:

  1. Pěkná procházka v Tvém dočasném bydlišti. Ať se Ti daří práce na zahrádce. Posílám pozdrav M.

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujali ma upravené cesty a chodníky. Obyvateľom tohto mesta môžeme len závidieť. Občas si kliknem na váš blog a dosť často píšete o tom, že tam prší. Je tam niekedy aj pekná modrá obloha? Pozrela som si niekoľko posledných príspevkov, ale takú fotku som nenašla. Ako znášate to počasie? Strom na fotke so žltým kvetom nie je vistéria, tá má fialové kvety. Je to toto:
    https://fotografiedb.wordpress.com/2014/04/25/jedovaty-zlaty-dazd/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je tu někdy i modro na obloze. Ale já už si zvykla, naopak u nás, pokud jsou velká vedra ,tak trpím. Těm jsem odvykla, i velké zimě. Jen když prší opravdu dlouho, tak to může být depresivní. Ale z cukru nejsem, chodím i do deště! děkuji za odkaz i komentář! Marcela

      Vymazat
  3. Pěkná procházka, alespoň si dokážu Marcelko představit kde v Irsku žiješ. Máš celkem vše potřebné po ruce, nemusíš nikam jezdit dopravou, viď ?
    Přeji ti, aby tvá malá zahrádka vzkvétala a rostliny ti dělaly radost.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, už mám první květ na záhonku a tím pádem radost!

      Vymazat
  4. Marcelo, jak už psala Daniela, tak to vistárie není. Vistárie je popínavá rostlina a vypadá takto http://www.titera.cz/dest/12. Mi máme bílou a fialovou. Bílá se u nás moc nevidí.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Terez, zase jsem "chytřejší" díky Tvému odkazu!

      Vymazat
  5. Díky, moc pěkná procházka. Ráda k vám chodím pokoukat a počíst a tak jsem ráda, že vím jak to vypadá i venku za plotem. I když uvnitř za plotem už to vypadá též pěkně. Pozdravujte pejsky a krásnou dovolenou :-)))))
    Hana B

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji za pěknou procházku. Je fajn Marci vidět kde a jak žiješ. No a co procházka Prahou? Uvidíme se?

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Marcelko, měla jsi dobrý nápad a jsem ráda, že jsi mi přiblížila svoje okolí. Máte to čisté a upravené:-) a takové novoučké:-) - keř by mohl být "pravý" zlatý déšť - musela bych ho vidět zblízka. Vistárie je fialová nebo bílá -jak už je výše uvedeno. Zkusím se podívat na mapy - třeba tam bude i procházka. Kamarádka měla přítele v Americe, našla si na googlu kde je, telefonovali si a říkali si co vidí:-) byl to prý moc fajn. ahoj Zuzana a mávám za vodu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu Zuzko, na to jak je Virginia malé městečko, stále je tu něco nového, zvelebeného, opraveného. Silnice vypadají opravdu dobře. I já mávám a těší mne, že se Ti příspěvek líbí. Marcela

      Vymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!