neděle 30. června 2013

Sociální domky ve Virginii

Datum na fotkách neplatí,když vypnu datum,na fotkách se zjeví nějaký datum vložený do paměti fotoaparátu.


Dnes Vám chci ukázat, jak se Irská republika stará o své nezaměstnané občany, kteří pobírají sociální dávky.Tyto domky tady ve Virginii spadají pod radnici v Cavanu, okresním městě, kde si může člověk v tísni, který nemá vlastní dům a bydlí v pronájmu, drahém samozřejmě, požádat o tzv.sociální dům. Vyplní formuláře, jeho byt navštíví poté několik inspektorů, ti napíší, zda je kandidát vhodný pro udělení sociálního domku a pak záleží na komisi, jak rozhodne. Pomáhala jsem dvěma lidem od nás, bývalým pražákům, kteří o vše přišli v Praze a svým způsobem i tady, aby domek dostali. Ačkoliv jsou zde ona devět let a on sedm let a stále se nedomluví v angličtině, bylo pro ně vyplnování hromady formulářů docela problém. Mám fotky i přímo z jejich domku, ale to Vám ukáži, až se jich zeptám,zda mohu fotky na blog dát.
Irská republika těmto lidem dá domek s podmínkou, že se o něj budou řádně starat a zvelebovat jej, za symbolický nájem týdně,že si po dobu bydlení v domku budou hradit veškeré opravy všeho, co v domku je.Když dům přebrali, nebyly v něm ani podlahy ,jen beton, ani spotřebiče.začal kolotoč formulářů na pobočku sociálky a tam jim dala adresu obchodů, kde si vybrali pračku,kamna a lednici, koberec do celého domu a z obchodů zaslali jen fakturu zpět sociální správě k zaplacení. Z částky peněz, které každý nezaměstnaný dostává týdně, se jim strhává za spotřebiče 13 euro na osobu týdně. Pokud budou řádně platit všechny poplatky, včetně elektriky a plynu, od příštího roku možná i vodu, která se zde dosud neplatila, mají tito lidé možnost, že po šestnácti letech se domek přepíše na jejich jméno a již nebude státní. Sice je to takové sídliště na sebe nalepených domků, s maličkým kouskem zahrádky, za každým domkem, ale třeba těm mým pražákům hrozilo, že zůstanou ze dne na den bez střechy nad hlavou a to je přece krásné, mít najednou dům. Pro mne je to sen, který si již asi nedokážu splnit. Tyto domky jsou v každém okrese Irska. Co na ně říkáte?

10 komentářů:

  1. co na to říct :), pro mně je to nepředstavitelné, u nás nejsou ani sociální byty :(.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, situace u nás není zdaleka růžová.Nad zprávami jsem vždy smutná.Děkuji za komentář a návštěvu blogu!

      Vymazat
  2. Moc zajímavé, mám o čem přemýšlet. V Hradci Králové radnice losovala startovací byty - o cca 50 bytů byl takový zájem, že uspěl každý desátý - to jsem četla v novinách. Proč by se ti nemohl splnit sen? Třeba se ti naskytne něco jiného....osud umí překvapit:-) Budu držet palce při hledání praxe, určitě něco najdeš. Docela by mne zajímalo, za jakých podmínek se vyplácí v Irsku podpora nezaměstnaným. Zarazila jsem se nad tím, že tvoji "pražáci" se za ta léta nenaučili jazyk - myslela jsem si, že když je kolem všechno v AJ, jde to snadněji. O to víc se mi líbí, že si doplňuješ vzdělání - jsem na tebe pyšná. ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Zuzko, ani já nemohu říct, že anglicky umím dobře.Domluvím se, rozumím, píšu, ale na jedničku to není.Ale dovedu si vyřídit všechno, dřív jsem musela platit za to, když mi někdo něco přeložil.S praxí ještě nic nového,ale snad se mi najít povede.Hezký týden!

      Vymazat
  3. Teda já zírám.... to by se u nás stát nemohlo ... fascinuje mě i to, že dostanou od sociálky spotřebiče a ještě dostávají dávky.... všichni nezaměstnaní? Zajímavé, někde to jde a jinde ne ... my jsme třeba z rodiny nezaměstnaní čtyři a nepobíráme ani korunu ... a jak koukám, v Irsku bychom se asi měli líp:-)))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak Ajko, jsou zde opravdu obrovské výhody , pro lidi bez práce.Sociální systém je úplně jiný,než u nás a ani já nechápu, kde tak maličký stát na to bere peníze.I já jsem bez práce od roku 2010 a celou dobu pobírám dávky.Kdybych ale odmítla jakýkoliv kurz-vzdělávání,neměla bych již nárok.

      Vymazat
  4. Marcelko, zajímavý článek ... jsem teď také nezaměstnaná a o to víc jsem ráda, že má manžel práci. Z toho, co mám bych dlouho nevydržela sama, natož pak s dětmi.
    Jsem porodní bába a nemocnice okolo nás se zavírají, takže rozhodně ani nemám tucha, co bude dál :(
    Krásné léto ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš a tady jsou zdravotníci snad ze všech koutů světa.V nemocnicích ale i GP-obvodní lékaři,zubaři,sestry.Mne už ošetřovali pákistánec,němka,afričan,japonec, biopsii mi dělala polka doktorka.Specialistů je tu žalostně málo, na vyšetření žil čekám již od lonského dubna.I Vám krásné léto a snad se Ti práce podaří najít!Držím palce Věruško!

      Vymazat
  5. ja zijem v irsku niekolko rokov. myslim si, ze nezamestnani v tejto krajine maju neskutocne vyhody a vacsina z nich to zneuziva, pretoze je vyhodnejsie pre nich nepracovat ako pracovat, ci su to uz domaci alebo cudzinci, poznam par pripadov, aj domacich aj cudzincov. Situacia s pracou je bohuzial taka aka je, ale pokial sa clovek naozaj snazi, tak sa vzdy nieco najde, aj ked iba na par hodin v tyzdni. Samozrejme, anglictina je nevyhnutna, ale pokial je niekto v krajine uz 9 rokov a nedohovori sa, je velmi smutne, pre mna az zarazajuce. Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano,to máš jistě pravdu,ale mám zkušennost ,že ani Irové nemají o práci zájem, pokud pobírají dávky.Když jsem pracovala v hotelu a přijali např.do kuchyně irku, nevydržela většinou žádná ani tři dny.Ale i cizinci to zneužívají,zvlášt jedni z našich blízkých sousedů, kteří sem dovezli rodiny i s prarodiči a znám takové, co jsou tu na dávkách i mnoho let.A těm dvěma se snažím neustále připomínat,že bez toho,že by začali mluvit, tu nemají šanci vydržet.Ale je to každého boj!

      Vymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!