úterý 18. června 2013

Batáty,Sweet potatoes....zdravá večeře

 Dnes jsem chtěla ochutnat batáty-sweet potatoes-tak tady jsou...
Takhle vypadají oloupané-skoro jako mrkev.
Na plech jsem dala pečící papír,nakrájela batáty,cuketu a řapíkatý celer.Posypala bazalkou,kořením na restovanou zeleninu a drceným kmínem a dala na gril.V mých kamnech mám nahoře mini gril a pod ním elektrickou troubu.
A tady už je má večeře-zkouším jíst zdravě.Pokapané olivovým olejem,posypané strouhaným parmazánem a jogurtovým dresinkem z česnekem.A co obsahují sladké brambory?
Betakaroten   je rostlinné barvivo působící proti vzniku některých druhů rakoviny (žaludku, slinivky břišní, úst a dásní) a makulární degeneraci. V batátech je betakarotenu výjimečné množství (jeden batát dodá 187 procent doporučené denní dávky).
Draslík je minerál, který působí příznivě na srdeční činnost. Snižuje krevní tlak a riziko vzniku srdečních chorob, ledvinových kamenů a mrtvice. V batátech je bohatě obsažený (397 mg na batát).
Kyselina chlorgenová.  Předběžné studie ukazují; že tato protirakovinná fytochemická látka může ničit škodlivé karcinogeny a viry.
Kyselina kávová. Tato fenolová sloučenina vykazuje účinky v boji proti rakovině a nemoci AIDS.
Lutein a zeaxantin. Tato dvě karotenoidová barviva propůjčující batátům jejich sytě oranžovou barvu. Mohou pomáhat v ochraně před aterosklerózou, některými druhy rakoviny a očními chorobami.
Nerozpustná vláknina. Konzumace batátů se slupkou zajišťuje vysoký příjem nerozpustné vlákniny, která působí proti vzniku zácpy, divertikulózy, hemoroidů a je účinná proti obezitě. (Středně velký batát dodá přes 2 g nerozpustné vlákniny.)
Pektin. Více než polovinu vlákniny v batátech tvoří rozpustný pektin, který I snižuje hladinu cholesterolu.
Rostlinné steroly. Tyto sloučeniny snižující hladinu cholesterolu mohou omezit riziko vzniku rakoviny vázáním karcinogenních činidel v trávicím traktu.
Vitamin B6. Batáty dodávají značné množství vitaminu B6, který by měl pomáhat v prevenci srdečních onemocnění, mrtvice, deprese a nespavosti.
Vitamin C. Hojné množství vitaminu C obsažené v batátech může podpořit imunitní systém a hojení ran a také pomáhat v prevenci degenerativních očních onemocnění.
Přeji Vám krásný večer a třeba je taky někdy ochutnáte! Bylo to moc dobré,určitě zopakuji.

10 komentářů:

  1. Fiha.... To musela byt dobrota...

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marcelko, to vypadá zajímavě:-) Někdy to zkusím, myslím si, že je v supermarketu budou mít i tady. Jinak většinou nakupuji v malém obchodě nebo přímo u pěstitelů či chovatelů. Brambory máme své ze zahrady, ale zeleniny pěstujeme minimum. Syn se dal na bylinky a jídlo s čerstvými je o hodně lepší. ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vynikající prý jsou i s kysanou smetanou a myslím že i stou Lučinou od Tebe by šly taky jíst.Zrovna jsem vysázela do květináče semínka rozmarýnu a bazalky.Snad se ujmou.Měj se hezky Marcela Díky za komentář!

      Vymazat
  3. Batáty jsem ještě nezkoušela, ale už dlouho plánuju je zkusit:-)) No, aspoň vím jak vypadají oloupané:-)) Dík za recept:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tys mne rozesmála Ajko,oloupané nic moc,ale chutnají báječně!Dobrou noc,má věrná čtenářko!

      Vymazat
  4. Tak to určitě vyzkouším, zatím dělám jen batátovou kaši, ještě napůl s celerem (abych srazila tu sladkost), ale tvůjrecept bude dobrá letní večeře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě vyzkoušej,já ani nesolila,protože se snažím hubnout.A příště to nenechám na grilu tak dlouho,vyhovuje mi ,když zeleninka křupe ještě.Kaši zase vyzkouším já,jen s tím normálním celerem tu bude problém.Mají více ten řapíkatý,ale s tím to půjde snad taky.Díky za inspiraci.

      Vymazat
  5. Děkuji za návštěvu :) Batáty jsem ještě nikdy nejedla, vypadají zajímavě.

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá to moc dobře :) My je doma taky děláme, ale na způsob chipsů :) Tak že je nakrájíme na slabé plátky a potřeme olejem ve kterém je přidané grilovací koření :) poté je rozprostřeme po pečícím papíru, tak aby se v troubě mohli upéct do měka :) a měli takvoou správnou kůrku :) taky dobré a hrozně návykové :)Eloorka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!