úterý 1. července 2014

Dvorek podruhé....irské DIY !

Dnes Vás opět vezmu na dvorek. Už mám zasazené kytičky, některé jsem dovezla z víkendové návštěvy u známých v Crossakielu a zbylé dokoupila včera zde v obchodě Brady's shop. Mám begonie, afrikány-Marigold, pak nějaká modrá kvítka co mají název Ageratum a ještě nějaké, jejichž název ani neznám. Poprosila jsem souseda o vytvoření truhlíku dole pod schody a vešlo se do něj 350 litrů půdy ,koupené v Aldi. Jen mne mrzí, že v noci záhonky navštěvují kočky, ty mé, co krmím asi také a hlínu mi vyhrabávají ven. Takže každé ráno vezmu láhve  s vodou a lopatku a smetáček a jdu zalívat a zametat. 
Ze starého šuplíku jsem udělala květináč, do dna jsou navrtané dírky a na dno položená děrovaná folie, aby mohla voda a vlhkost odtékat. Dvě prkénka zespodu dna jsou přibitá hřebíčky, aby byl pod dnem kousek volného prostoru.
Foceno po zasazení kytiček, už se těším, až se začnou rozrůstat
Truhlík pod zídkou, pod scody, kde byli irové zvyklí odkládat spoustu nepotřebného. na zídku mám nasbírané kameny, abych schovala nevzhledný vršek zídky.
A protože měli v Aldi mimo země do truhlíků i třešně, poprvé, co jsem zde, musela jsem upéct bublaninu. Hotovou jsem ani nestihla vyfotit, já tři kousky a ostatní jsem rozdala. Těsto nebylo na klasickou bublaninu, ale ze šlehačky velmi rychlé a dobré.
Recept na šlehačkovou bublaninu: Do mísy vylejeme kelímek šlehačky ke šlehání a rozklepneme tři vejce. Rozšleháme metličkou, přidáme 250 gr pískového cukru a 300 gr hladké mouky se lžičkou prášku do pečiva. Promícháme ,vylejeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme  na 160st, nebo podle svého uvážení a vlastní trouby. Dá se posypat jahodami, rybízem , rebarborou a nebo část smíchat s kakaem a péct v bábovkové formě. Je rychlá, vláčná po upečení a moc dobrá. Mějte se krásně letně!

10 komentářů:

  1. krásne záhonky......keď sa to rozrastie, to bude nádhery....jana

    OdpovědětVymazat
  2. Marcelko truhlíky jsou nádherné. Až nakvetou bude to balzám na duši. Měj se krásně. Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marcelko, hezky jsi místečko u zídku zkulturnila. Asi by se dalo vyčíst na netu, jak zabránit kočkám v hrabání, ale nejspíš asi zeminu používají jako WC - pak pozor na nemoci a při práci raději používej rukavice. Bublaninu peču podobnou, jenom dávám mléko a olej místo smetany - je skutečně velmi dobrá. Mávám za vodu a přeji hezké léto. Zuzana

    OdpovědětVymazat
  4. Je vidět, že se snažíš mít lepší životní prostředí. A koláč- mňam. M.

    OdpovědětVymazat
  5. Téda - to je kus práce !! a až vše rozkvete , to bude nádhera ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Marci máš pěkný záhonek:-) Kočkám v hrabání asi nezabráníš. Můžeš zkusit dát na záhon větší kamínky do vrstvy, nebo vedle do bedny dát kočičí písek z obchodu, možná se naučí chodit tam:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  7. Marcelko, musela přijet Češka do Irska, aby jim zvelebila dvorek - to je moc hezké!
    Šlehačkovou bublaninu dělám často, je to hned a je dobrá!
    Krásné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Helenka to vystihla přesně: až ty jsi zvelebila Irům bydlení! Ještě dlouhou letní židličku a léto může začít :-)
    V Japonsku to řeší tak, že před pidi záhonky domů dávají PET láhve s vodou ... fakt to funguje ale estetický to teda moc neni ;-)
    Krásný víkend, Marcelko!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Marcelko. Tak jsem se dnes hrabala v bylinkovém záhonku a vzpomněla jsem si na Tebe. Naše kočka nesnáší vůni máty peprné. Zkus mezi kytky zasadit pár sazeniček máty nebo udělej výluh a zalívej s ním. Možná jsou ty kočky u vás na mátu alergické jak ta naše:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!