Minulý týden jsem po dlouhé době dělala zapečené špagety, které milují moji synové. Jedli je i studené a veliký nerezový pekáč vždy zmizel během pár hodin. Staršímu synovi jsem poslala foto a byl nadšený, že jsem mu je připoměla, protože jede do Slavětína v pátek k mladšímu Petrovi slavit narozeniny a tak si vyžádal recept, že je mladým udělá jako překvapení.
Budete potřebovat - balíček špaget
-dvě cibule
-hlavu česneku
-trochu oleje
-dvě klobásy co máte rádi
-plechovku oloupaných krájených rajčat
-150-200 gramů nakrájeného na plátky uzeného sýra
-rajský protlak
-sůl, pepř, uzená paprika
Na oleji zpěnit cibuli a přidat po chvíli na kousky nakrájenou klobásu. Mezitím uvařit v osolené vodě špagety, tak jen pět minut a odstavit, protože je budeme zapékat, s uvařenou omáčkou. K opečené klobáse( můžete přidat třeba i slaninu, zbytky masa, uzené, cokoliv ,co potřebujete sdělat) přidáme plechovku rajčat,( v létě čerstvá rajčata) , protlak a utřený česnek . Já dávám celou hlavičku, tak šest až osm stroužků česneku. trošku podlít vodou a chvilku dusit. Do pekáčku si slijeme špagety , na ně nalijeme omáčku , osolíme opepříme a přidáme uzenou papriku koření a zamícháme do špaget. Uhladíme povrh a poklademe hustě na plátky nakrájeným, uzeným sýrem. Ten se hezky rozpeče v troubě a udělá na povrchu křupavou krustičku. Zapékáme asi na 170- deset -patnáct minut. Věřím, že Vám budou chutnat tak, jako kdysi mým synům.
Já měla ještě zbytek strouhaného ementálu, tak jsem ho do špaget zamíchala taky. Uzený sýr jsem u nás kupovala myslím Královský uzený sýr, taková kostka, ze které jsem si nechávala krájet plátky. Tady v Irsku jsem uzený sýr sehnala pouze německý v Lidlu, který je trochu jiný, ale i tak byly špagety výborné.
A jako desert můžete upéct štrůdl, když už budete mít rozpálenou troubu! Přeji Vám dobré chutnání !
Dělávali jsme kdysi něco podobného. Taky to bylo oblíbené jídlo manžela i syna
OdpovědětVymazatTaky podobně zapečené těstoviny jdou u nás na odbyt.
OdpovědětVymazatHezký den!
Hanka
Já tyhle zapékané špagety dělávám stále, i když už kluci doma nejsou, jen menší množství než kdysi :o))). Milujeme je!
OdpovědětVymazatMěj krásné dny.
Ála
Marcelko tuto dobrůtku dělám podobně..jen je zapékáme ve formě na bábovku. A chlapci se jich nikdy nemohli dojíst 😊.
OdpovědětVymazatMěj se moc krásně. Z💙
Ahoj,
OdpovědětVymazatto je dobrý tip, určitě to vyzkouším, zrovna zítra bych chtěla dělat špagety. Jinak naši si je rádi zase opečou na pánvičce, třeba když zbudou z předchozího dne:-) Uzený sýr jsem na ně nikdy nepoužívala, ale je to dobrý nápad. Jeden balíček doma mám, tak ho zítra taky prubnu:-)
Hanka z blogu ciculka.cz
Marcel, podobné dělávala moje mamka, už léta jsem je neměla. Dala bych si, bývaly výborné.
OdpovědětVymazatPřeji krásný víkend. D,