neděle 19. července 2015

Dánský borůvkový cheesecake...

Na blogu http://www.cherriesontop.cz/2014/08/dansky-boruvkovy-cheesecake-blabr.html ,jsem našla recept na Dánský borůvkový cheesecake. Tak jsem ho chtěla vyzkoušet. Jenže tady prostě nejsou a nikdy nebudou naše lesní borůvky. Prostě jen ty dovezené, kanadské. Proto můj cheesecake vypadá úplně jinak, než ten v originále.







Nejprve jsem rozdrtila oplatky Digestive , polité hořkou čokoládou, 170 gr a spojila 70 gr rozpuštěného másla. Upěchovala do dortové formy, vyložené papírem na pečení a dala na asi osm minut do 175st předehřáté trouby. Mezím si rozmixovala 200 gr borůvek a vlila do mísy a přidala jednu kysanou smetanu, necelou Philadephii a jedno Mascarpone.Dvě lžíce kukřičného škrobu- příště dám určitě méně, a krupicový cukr. Já ho nevážila, dala jsem asi pět lžic a chutnala, zda je to dost sladké. To jsem navrstvila na zapečenou vrstvu sušenek , uhladila a dala péct do trouby . pekla na 175st asi 35 minut. Na povrchu je cheesecake po vyndání z trouby jakoby třaslavý, ale ne tekutý. Moje trouba  stoletá docela připaluje, takže posledních pár minut jsem teplotu stáhla. Nechala cheesecake úplně vychladnout a rozehřála jednu kysanou smetanu, do které jsem vlila asi hrneček vody s rozpuštěnou práškovou želatinou, jednu lžíci cukru a vanilkové aroma. Jen rychle promíchala- nesmí se vařit a nalila na upečený cheesecake. A po hodině šoupla vychladit do lednice. Mých pár postřehů- sušenkovou vrstvu bych asi nepředpékala, ta moje díky té čokoládě je mírně nahořklá, jako kdyby se sušenková vrstva připálila. A to jsem nepřidávala 50 gr hořké čokolády ,jako je v originále receptu. Dala bych jen jednu lžíci škrobu, dort je docela hutný. A chtělo by to opravdu naše borůvky, protože ani barva řezu není taková krásně fialová, jako z našich lesních borůvek. Ale sníst se dá! Jistě ho některá z Vás zkusí, pokud má borůvky z lesa a nebo na mrazáku! 

4 komentáře:

  1. Hmm, vypadá náramně, jen ty borůvky nemám ani v mrazáku:-) Dělám podobné dortíky s drcenýma sušenkama, ale nikdy nepředpíkám a je to dobré:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Ti Alenko, myslím, že příště to také tak udělám. A byl by dobrý asi i z jahod... Už je skoro pryč, přišla Renata, Sonina ,každá měla dva kousky a bude dnes pryč. Mějte se krásně.

      Vymazat
  2. Marcelko mňam, vypadá moc pěkně. Máš pravdu, naše lesní borůvky nic nenahradí, ale když je nouze nepohrdnu ani těmi kanadskými :-) Měj se krásně Anny

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!