Moc Vás všechny zdravím milé blogerky a omlouvám se za odmlku, kterou způsobila nejprve oprava mého počítače, stařečka přepadla tzv. černá smrt a ztratilo se vše, ani si nepřejte mne vidět, když najednou vše zmizelo a počítač nešel ani zavřít,ani NIC. Po nainstalování nových Windows 7 jsem neměla moc času se se systémem pořádně shodnout a majitel,se kterým sdílím internet, odjel na dovolenou a jeho syn, který jej zastupoval, po dvou dnech také a router potřeboval restart. Tak jsem byla najednou bez připojení. Bohužel trvalo dva týdny, než se vrátili zpět a připojení mi obnovili. Takže jsem měla čas zdárně ukončit další předmět -IT ,toto pondělí poslední zkouškou a měla čas na hledání praxe. Musím odpracovat 180 hodin zdarma v nějakém Nursing Home.Obešla jsem jich a objela, celkem čtrnáct a toto úterý jsem konečně uspěla. Příští týden v pátek nastupuji na praxi do Sullivan Centre Cavan, zařízení pro staré lidi ,s diagnostikovanou demencí. Paní ředitelka -Mis Pauline Townsend byla velice příjemná dáma a také velice upřímná. Sdělila mi mimo jiné ,že mají dvacet pacientů s demencí, z toho šest jich je dost agresivních a potřebují zvláštní jemné zacházení, aby je nic nerozrušilo. Prý to pro mne bude náročné, nezvyklé,někdy stresující. Odcházela jsem z pohovoru se slibem,že mi zatelefonuje, zda mne na praxi vezme. A již za půl hodiny jsem měla na telefonu hlasovou zprávu, že nastupuji 9.srpna v devět hodin ráno. Tak mi držte palce, musím psát denní diář, co jsem každý den dělala během praxe, dva projekty o pacientech mám z předmětu Péče a dva projekty z dalšího předmětu Health and Safety-Zdraví a bezpečí a k tomu hned z tohoto předmětu ústní dvě zkoušky 6. a 13.září. Moje studium totiž vrcholí a blíží se ke konci, koncem října bych snad měla mít vše hotové a ukončené.A nyní anglické okénko, pro radost jedné z blogerek!
I made easy dessert Tarte Tatin. It is upside down apple french cake.If you have visitors and you will make some surprice, Tarte Tatin dessert will be good way of them!
I made easy dessert Tarte Tatin. It is upside down apple french cake.If you have visitors and you will make some surprice, Tarte Tatin dessert will be good way of them!
Tarte Tatin- french baking
Ingredients
- Puf Pastry
Filling
- 8 Apples
- 120 gr brown sugar
- 120 gr butter
- 1 teaspoon of Cinnamon
Method
Roll Puf Pastry 3 cm larger than baking dish and place.
Caramel
Place sugar and salt butter together and bowl in sauce pan over middle heat and stir 6 to 8 minutes.
Peel and core 8 Apples and slice and place into caramel with teaspoon of Cinnamon. Stir for next 10 minutes.
Baking
Turn apples with the caramel on baking dish, turn 3 cm larger puf pastry upside apples in caramel and put for baking to oven 180 degrees before pastry will be gold colour. After baking wait a few minutes before cake cool down, put plate on the top pan and turn upside down. Be carefully, it is very hot caramel !
Eat after a few hours with ice cream, fresh cream or sour cream!
Ta to bylo anglické okénko, ze kterého bude mít radost Zuzka z blogu Korálky dnů a já jen mohu dodat, že koláč je skvělý, jak vidíte na fotografii , musela jsem ho vyzkoušet! Kdo vydrží čekaž až do druhého dne,až se krásně proleží a chutě jablíček a karamelu nádherně propojí, nebude litovat! Mně osobně zbyl na druhý den pouze kousek.Nedalo se vydržet tu lahodu nesníst!
Mějte se moc krásně , užívejte si léto, dovolené a sluníčko! Moc mi chyběla možnost navštívit Vaše blogy a dodnes jsem ani nestihla vše přečíst!
Marcelko děkuji, dokázala bych ho upéct a třeba to i zkusím. Některá slovíčka neznám, ale dokážu si je "domyslet". Mám v práci novou kolegyni a ta umí anglicky moc dobře - tak se mám koho zeptat. Budu muset zapracovat na poslechu a časem i na mluvení a psaném projevu. Psanému textu zpravidla rozumím a slovíčka nemusím hledat - přiznávám, že jsem začala sledovat hodně zahraničních blogů a nedávám si překlad:-). Jsem moc ráda, že jsi zpátky na netu. Zítra okouknu na zahradě letní jablka a pak uvidím, zda o víkendu nebudu péct. ahoj Zuzana
OdpovědětVymazatKoláč byl výborný,určitě jej někdy zkus, dokonce jsem našla recept i na slanou verzi s cibulí šalotkou,musí být také báječný.Jsem tu a dočítám zpětně všechny blogy,moc příjemné chvíle.Měj se hezky Zuzko a díky!Ahoj M.
VymazatAhoj Marcelko, jasně že držím palce:-))
OdpovědětVymazatA jdu ti napsat mejlíka:-)
Ajka
Ty jsi zlatá Ajko a díky za mejlíka! Hezké slunečné dny Ti přeji!Marcela
VymazatAhoj Marcelko, jsem ráda, že Tě zase "vidím". A držím pěsti, ať vše bez problémů zvládneš.
OdpovědětVymazatDěkuji Janinko, Tvé jméno mi vždy připomene Karafiátovy Broučky, proto ta Janinka!Hezkou neděli!Ahoj M.
VymazatTen kolac musim vyskusat... A drzim prsty, aby sa ti darilo
OdpovědětVymazat