sobota 14. listopadu 2015

Tam, kde voní tymián...




Bylo mi zle. Rýma, kašel, k tomu venku neustálý déšt. Podzim v Irsku. Sedm dní ATB a já kašlala skvěle dál. Tak jsem začala hledat u některých z Vás pomoc. A našla! Rýma i kašel jsou pryč. Tymiánový sirup mne vrátil do dětství. Pamatuji si jeho vůni , tehdy se kupoval v lékárně a moc mi chutnal. Byl trošku ostřejší, než ten můj domácí, ale vůně je stejná. Kesyna a Chlapeček asistovali ,jako vždy skoro u všeho! A byl i perník ,s blumama a hrozinkama. K těm hrncům čaje, co jsem za dva týdny vypila,se hodil a návštěvám chutnal. A taky jsem pletla. A párala a učila se pikotky. To Vám ukážu příště. Recept na tymiánový sirup:
300ml vody
200gr cukru
12 gr sušeného tymiánu
Svař vodu a cukr na sirup. Do svařeného sirupu vsypat sáček sušeného tymiánu. Zakrýt pokličkou a nechat louhovat. Já nechala louhovat 24 hodin. Přecedit přes pláténko. Na fotce je sirup z dvojité dávky. Tymiánový sirup pomáhá při zahlenění, rozpouští hleny. Má skvělou vůni a chutná i dětem.
Druhý lék -zázvor ,bio citron, to vše zalité medem. Sice trochu ostřejší ,ale v převařené, trochu vychladlé vodě skvělé! Dá se přidat i do čaje. Obsahuje spoustu vitamínů a posiluje imunitu. Tyhle dva pomocníci mne postavili na nohy lépe, než ATB. Po těch mne jen bolel žaludek. Tady zase leje, mám pocit, že přestane pršet až březnu! Snad máte u nás lepší počasí, než já tady. Hezký víkend Vám všem a díky za milé komentáře!

5 komentářů:

  1. Ahoj Marcelko, díky za návod na sirup - na kašel mám ráda jitrocelový a tak zkusím udělat i tvůj tymiánový:-) a příští rok v létě by šel i z čerstvého:-) a děláš mi chutě - perník mám ráda jenom já a tak ho většinou nepeču. ahoj a mávám za vodu - dnes nám tu odpoledne chvíli pršelo - letos jsme si zvuk padající vody moc neužili a tak to bylo velmi milé slyšet kapičky, které přímo "zpívaly" ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady by sis Zuzanko zpívání v dešti užila. Na zahradě mám rybník. Vlastně několik... takhle je tu vysoká vlhkost a když stále prší, je to nemilé. Dostat hafany ven je umění, stojí mezi dveřma a musím je doslova tahat ven. Ujdou metr a chtějí zpátky...

      Vymazat
  2. Tymiánový nedělám, radši mám zázvor:-)) Koláček vypadá skvěle:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tymianovy sirup dnes vyzkousim. Dcera zacala chodit do skolky a ma porad kasel/rymu/kasel tak snad to zabere:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě zkuste, hlavně pak dát do vypařené sklenice a pak uchovávat v lednici. At malé pomůže!

      Vymazat

Děkuji za Váš čas věnovaný mému psaní a za milá slůvka, ale i ta kritická,protože mne posouvají dál!